A fény, a napsütés fontos tényező, hogy jól érezzük magunkat. De milyen trükkhöz folyamodhatunk, ha a lakásba kevés jut? A megoldás lehet az üvegtégla.

AZ ÜVEGTÉGLA ÉRDEKESSÉGEI

 1. 60 %-os páratartalomnál sem párásodik.
 2. A két üvegfelület között légüres tér van, ezáltal szigetelése jobb a szabályos kettős üvegnél.
 3. Acéllal megerősítve gyakorlatilag áttörhetetlen, így akár bejárati ajtó mellett is alkalmazható.
 4. Praktikus kiegészítő megoldás az üvegtégla ablakokhoz a nyitható keret, amely a szellőztetés lehetőségét biztosítja.
 5. Beépítésével energia takarító meg, mert üvegtéglával minimum egy mesterséges fényforrás kiiktatható a rendszerből.
 6. Egy normál üvegtégla mérete: 190x190x80 mm, így 1 cm-es fugamérettel válik az építészek számára egyszerűen kalkulálható 20 cm-es egységgé.
 7. Bár a tégla légiesnek tűnik, egy darab súlya 2,1-2,3 kg között mozog.
 8. Egyes téglák speciális élkiképzése láthatatlanná teszi a fugát mindazok számára, akik nem lelkesednek az osztásos (négyzethálós) látványért.
 9. Eleinte az üvegtégla az ipari felhasználás területén volt ismert, gyárak, csarnokok falazata épült belőle, majd a 20. századtól bekéredzkedett az otthonokban, lakossági felhasználása óta pedig a fejlődése igen látványos. Új színek, formák, méretek, felületi kialakítások születtek, a tégla átláthatósága pedig csupán megmunkálás függvénye.

ELŐNYEI

 • Az üvegtégla megnyitja, légiessé teszi az otthont, fényáteresztő képessége miatt kevésbé darabolja fel a teret, ugyanakkor megvan az a jó tulajdonsága, hogy a helyiségben, ahová kerül, puhítja, tompítja és szórttá teszi a fényt.
 • Jó hang- és hőszigetelő, stabilitása, akár a téglafalé.
 • Betörésbiztonsági mutatói jók
 • Megfizethető, a minőségi tégla darabja kb. 700 Ft-tól indul. Ez az ár a színtelen téglákra érvényes, a színezett darabok ára elérheti akár a 4000 Ft-ot is, de ebből elég csak párat venni és elszórni a többi, színtelen tégla között.

BEÉPÍTÉSI LEHETŐSÉGEK

 • Oda érdemes beépíteni, ahol szükség van a természetes fényre, nincs szükség viszont nyílászáróra. Ez lehet lépcsőház, közlekedőfolyosó, fürdőszoba, ahová a beépülés után nyugodtan lehet pakolni szobanövényeket, mert azok biztosan életben maradnak. A fehér téglák a fény 80 százalékát, a színezettek az 50-60 százalékát eresztik át.
 • Ezen kívül az üvegtégla lehet térelválasztó elem, zuhanykabin, felcserélhető vele lichthófra néző ablak, de használható díszítőelemként normál falban.
 • Az üvegtégla ugyanakkor bevethető a padló egy részén, de készülhet belőle lépcső is.