Hazánkban a világ 20 legmeghatározóbb járműgyártója és járműipari beszállítója közül 15-nek gyára működik, így indokolttá vált egy speciális járműipari tesztpálya létrehozása.
A ZalaZONE esetében nemcsak Európában, hanem több szempontból a világon is páratlan próbapályáról van szó. Itt a hagyományos tesztpálya funkciók a jövő járműveire szabott infrastruktúra-elemekkel és a nyílt közúti tesztek lehetőségével együttesen valósítanak meg egy többszintű validációs rendszert.
A hagyományos járművek mellett önvezető és elektromos hajtású gépkocsik tesztelésére alkalmas zalaegerszegi járműipari tesztpálya alapkövét 2017. májusában tették le, 1. ütemét 2019. május 20-án avatták fel, az összesen 45 milliárd forintos beruházás befejezése 2020-ra várható.

1. fázis:

A Zalaegerszeg határában 265 hektáros területen elterülő ZalaZONE járműipari tesztpálya első moduljaként készült el a 300 fős konferenciatermet magába foglaló fogadóépület.
Továbbá elkészült a két kilométeres kezelhetőségi pálya, ahol a menetstabilizálást, a kormány- és fékrendszert vagy a sávtartó funkciókat tesztelik.

A mintegy 300 méter átmérőjű dinamikai felület 800 méteres ráfutósávval rendelkezik, ami egyebek mellett a „jávorszarvastesztek” elvégzésére is alkalmas, a fékek vizsgálatát pedig nyolc különböző sávból álló felületen végezhetik.

Elkészült a smart city, az okosváros első öthektáros területe is, ami városi környezetet imitáló körülményeket biztosít. A 2000 négyzetméteres technikai épület 16 személyautó és három kamion elhelyezésére lett kialakítva. Az állami tulajdonú Autóipari Próbapálya Zala Kft. beruházásában zajló projekt első üteme 21 milliárd forintba került

2. fázis:

A második fázisban megépül a nagy sebességű viszonyokra alkalmas oválpálya, fejlesztik a járműdinamikai tesztelemeket, és további kiszolgáló épületeket húznak fel. A tervek szerint 2019 végére készülhet el a teljes beruházás.

A város környékén kialakítandó 5G-s informatikai hálózattal is összehangolva készülő tesztpálya közvetve és közvetlenül mintegy 350 új mérnöki munkahelyet hoz létre.
A nemzetgazdasági tárca és a magyar autóipar szereplői között a projektet támogató együttműködést már több tucatnyi vállalat és cégcsoport írta alá, köztük a Magyar Telekom Nyrt., a T-Systems Magyarország, az Elmű Zrt. és a Knorr-Bremse Fékrendszer Kft.

Fotók: MTI/Szigetváry Zsolt, facebook.com/zalazone/
Forrás: portfolio.hu