Blogunkon több cikk is szólt a fényszegény helyek természetes fénnyel történő megtöltési lehetőségeiről, mint a fénycsatornák, a felülvilágítók vagy az üvegtéglák. Most nézzük meg az ellenkező oldalt, amikor túl sok a fény, amikor árnyékolásra van szükség, hogy komfortosan érezzük magunkat.

A nyílászárókhoz szerelhető kültéri árnyékolók esetén a legtöbben a redőnyökre gondolnak, az egykoron fából, mára főként műanyagból és alumíniumból gyártott termékekre. Azonban az építőipar fejlődésével megjelentek a zsaluziák, melyek tökéletes alternatívái lehetnek a jól megszokott redőnyöknek, csak modernebb megjelenéssel és több funkciós árnyékolási lehetőségekkel.

Mit tud a zsaluzia?

Az alumínium ötvözet anyagú zsaluzia egy külső lamellás árnyékoló, magas műszaki tartalommal. Kültéri árnyékolóként, a nap káros sugárzását már az üvegen és az épületen kívül felfogja, ezáltal a belső árnyékoló szerkezeteknél magasabb hővédelmi hatékonysággal bír (nem alakul ki üvegházhatás stb.).
Hasonló elven működik, mint a közismert beltéri reluxa, ugyanis a bejutó fény mennyisége a lamellák billentésével szabályozható, de akár igény szerint teljesen fel-, vagy leengedhetjük árnyékolónkat. Mindezen tulajdonságoknak köszönhetően az árnyékolás mellett a szabad kilátást sem akadályozza.

Azzal, hogy a fény beesési szögén is állíthatunk, túlmutat a hagyományos redőnyökön, melyek mindösszesen két lehetőséget kínálak: leengedett, illetve felhúzott állapotot, ezáltal sokkal inkább sötétítő szerkezetek, mint árnyékolók.
Energiatakarékos és passzív épületek esetén nagy üvegezést alkalmaznak, mert túlzott inszolácónak vannak kitéve. Ebben az esetben az árnyékoló használata a túlzott fény ellen véd és a magánélet nyugalmát is biztosítja.
Érdemes megjegyezni, hogy a zsaluziák hatékony hőpajzsot biztosítanak és segítik a légkondicionáló munkáját. Hőhatár, azaz a hőcserét lelassító levegőmennyiség keletkezik a lamellák és az üveg között. Ennek köszönhetően 35° C-os külső hőmérséklet esetén csökkenthető a belső hőmérséklet legfeljebb 10° C-ig.

A zsaluzia legfőbb előnyei

Fényszabályozás

A zsaluziák számtalan előnyös tulajdonsággal rendelkeznek, azonban mindközül kiemelendő a precíz fényszabályozás. Míg ugyanis a redőny csak úgy képes félárnyékot teremteni otthonunkban, ha közben lemondunk a privát szféránkról, addig a zsaluziával a forgatható lamellák miatt úgy engedhetjük be a fényt – méghozzá a kívánt mértékben –, hogy közben magánéletünk védelme is megmarad. Ez különösen nyáron, kánikula idején előnyös, hiszen az áteresztett fény esetünkben nem jelent egyet a napfénnyel, lévén ezt a zsaluzia képes még ilyen esetben is távol tartani lakásunktól, ezzel növelve a belső komfortérzetet a legmelegebb hónapokban.

Hőszigetelés és zajszigetelés

Miután az építőiparban a régi- és az újépítésű lakások esetében is egyre fontosabb szerepet játszik a hőszigetelés, nem meglepő, hogy az árnyékolástechnika világát szintén utolérte ez a trend. A zsaluzia pedig ebben a tekintetben sem okoz csalódást, az S- és Z-lamellával ellátott típusok ugyanis teljes zárás esetén kiváló zaj- és hőszigetelő tulajdonságokkal bírnak. Ennek az oka, hogy zárt lamellákkal gyakorlatilag egy masszív falat, egy extra légréteget képeznek a nyílászárók előtt, vagyis nyáron a forró napsugarak nem jutnak be a lakásba, télen pedig a nagy hideg nem érintkezik közvetlenül az ablakokkal és az ajtókkal.

Könnyű alumínium kivitelezés

A vezetékek, a lamellák és az alsó csatorna alumíniumból készültek, amelyek ellenállnak a légköri tényezőknek. A zsaluzia súlya átlagosan 2-3 kg / m², ami nem jelent lényeges terhet az épületszerkezet számára.

Megjelenés

Ha mindenképpen egy modern és elegáns megjelenésű árnyékolót választanánk otthonunkra, a zsaluzia ezen a téren is megállja a helyét. Akár külső-, akár vakolható tokos megoldásról van szó, bármelyik lamella változattal tekintélyt parancsoló, masszív megoldásaival pedig a vagyonvédelmi szintet is megerősítő összképet ad, ezáltal megtámogatja házunk megjelenését. Ezt a hatást ráadásul tovább nyomatékosítja, hogy a zsaluziák minden eleme színezhető, vagyis nyílászáróinkhoz igazítható, de a homlokzattal kontrasztba állított árnyalattal még tovább fokozható vele lakásunk egyedisége.

Egy zsaluziával felszerelt épület kívül és belül.

Zsaluziatípusok

Lamellák szerint

A modern zsaluziákat a mozgatható lamellák típusa alapján három csoportba soroljuk, ezáltal beszélhetünk C-, S- és Z-alakú megoldásokról. Mindegyik változat nevét a kialakítás formavilága ihlette, azonban nemcsak a dizájn terén különböznek egymástól, hanem a tulajdonságaik tekintetében is.

           
• A C-lamellás zsaluziák például a klasszikus modellek, melyek csak alapvető árnyékolásra és magánéletünk védelmére alkalmazhatók, de szigetelésre vagy teljes fényzárásra, a fény beesési szögének szabályozására korlátozottan alkalmas, szélállósága alacsonyabb és nagyobb a gyűjtési magassága. Ez azt jelenti, hogy amikor felhúzzuk a zsaluziát, több helyre lesz ehhez szükség, nagyobb a takarása.

• Az S-lamellás megoldás, mely kialakítása és peremeire erősített gumirétege miatt közel tökéletes záródással bír, így nemcsak a fényt képesek maximálisan kiszűrni, hanem otthonunk hang- és hőszigetelését is megtámogatják. Szélállósága is nagyobb.

• A Z-lamellás típusok ugyanez tudják, csak mindent egy kicsit magasabb szinten kínálnak, miközben a megjelenésük is sokkal látványosabb, gyűjtési magassága kedvezőbb, a fény beesési szöge jobban állítható, ebből a típusból nagyobb méretek készíthetők.

Tokszerkezet szerint

A ma ismert és beépített zsaluziákat a tokszerkezet terén két csoportra oszthatjuk, ezáltal beszélhetünk külső- és vakolható tokos megoldásokról. Alapvetően mindkét alternatíva ugyanolyan hatásos az árnyékolás vagy a hőszigetelés terén, de míg a külső tokos zsaluzia szinte bármilyen nyílászáróra felszerelhető, sőt akár a homlokzatra is telepíthető, addig a vakolható tokos árnyékolókat mindig a lakás hőszigetelésébe építik. Ennek az oka részben a magasabb esztétika, hiszen ilyenkor a tokszerkezet teljesen eltűntethető, de ennél is fontosabb, hogy az árnyékoló hozzájárul otthonunk zaj- és hőszigetelési értékének növeléséhez. A zsaluzia tehát gyakorlatilag eggyé válik a homlokzattal, ami télen és nyáron egyaránt sokkal pozitívabb szigetelési tulajdonságokat eredményez.

Mozgathatóság szerint

A mozgathatóság terén a zsaluziák egészen speciális árnyékolók, hiszen a beltéri reluxákhoz hasonlóan forgatható lamellákkal rendelkeznek, melyeket kézi erővel, azaz manuálisan, valamint motorizáltan tudunk mozgásra bírni.
• A hagyományos alternatívát ebben az esetben a hajtókaros megoldás adja, melyet a nyílászáró tokszerkezetén keresztül vezetnek be a lakásba, ott pedig a kurbli forgatásával tudjuk leereszteni és zárni, ellentétes irányban pedig nyitni és felhúzni a lamellákat. Ez a fajta mozgatás leginkább akkor jön szóba, ha a villamos vezetékek kiépítése nem megoldható. Az esetek jelentős részében – csak az árnyékolót tekintve – a kézi működtetés kialakításával járó többlet helyszíni munka költségei miatt a motoros és kézi működtetés azonos árban lesznek.
• Motorizálással a folyamat azonban egyszerűbbé és kényelmesebbé tehető. Ilyen esetben egy elektromotort építenek a zsaluzia tengelyéhez – ez kívülről nem látszódik, sőt az árnyékoló méretét sem növeli –, amit a későbbiekben egy távirányítóval tudunk vezérelni akár a kanapé kényelméből is. Utóbbi nagy előnye, hogy a motorizált zsaluzia speciális szenzorokkal automatizálható, tehát önműködővé tehető, amivel megvalósítható otthonunkban az okos árnyékoló ideálja. Központi rendszerre is köthető, így például ha elmegyünk otthonról nem szükséges egyenként irányítani a zsaluziákat a távirányítóval, hanem csak egy gombnyomással működtethető az összes.

Rendhagyó formájú ablakokra: az alakos zsaluzia

A zsaluzia egyik nagy előnye, hogy segítségével a hagyományostól eltérő formájú szerkezetek árnyékolásának sincs akadálya, hiszen készülhetnek háromszög, vagy trapéz formájú szerkezetek is.
Érdemes mérlegelni épület tervezésekor, hogy az alakos zsaluziák árban megközelítőleg háromszor annyiba kerülnek a standard típusokhoz képest, de az összegyűjthető alakos szerkezet ára akár kilencszeres eltérést is mutathat.

 

A zsaluzia kiválasztása

A választást feltétlenül az alapos tervezéssel kell kezdeni, mert a megfelelő típust a helyi adottságtól az általunk meghatározott igényekig sok szempontot befolyásolja, Ilyenek például:

• Homlokzatra vagy a falkávába kerül-e?
• Rejtett tokos (vakolható), vagy külső tokos legyen?
• Sodronyos, esetleg sínes megvezetéssel rendelkezzen? (A szakértők az utóbbit ajánlják, a sodronyos már elavult technológiának számít.)
• Kapcsolt vagy egyedi szerkezetre lesz-e szükség?
• Hogyan alkalmazkodik más, különféle szerkezetekhez (pl.: kilincsek, vízvezetők, szúnyoghálók)?
• Kézi, vagy motoros működtetést szeretnénk?
• Nem utolsósorban pedig a várható szélterheléssel is kalkulálni kell.

Forrás: zsaluziavilag.hu
Képek forrása: zsaluziavilag.hu, umrollblog, ablakweb.hu, zsaluzia.eu, atenad.hu